Het nemen van ijsbaden blijkt voor mensen met long-covid een effectieve manier om de kwaliteit van leven te verbeteren en restverschijnselen te verminderen. Het nemen van een ijsbad is namelijk een goede manier om je immuunsysteem een boost te geven.
Jezelf onderdompelen in ijswater zorgt voor het verminderen van verkoudheidsklachten, verlagen van stress en een toename van energie. Voorafgaand aan een werkdag even een duik in ijskoud water: steeds meer Nederlanders beginnen hun dag met dit ritueel. Eén van hen is Jelmer Derksen, partner van Icetubs, die begin dit jaar nog in training was bij Wim Hof, één van de pioniers op het gebied van koudetraining. “Elke ochtend voordat ik aan het werk ga neem ik een duik in onze Icetub op kantoor.”
Langdurige coronaklachten
Voor mensen met langdurige coronaklachten blijkt het nemen van een ijsbad te helpen bij het verbeteren van hun kwaliteit van leven. “Mensen met long covid herstellen heel langzaam. In onze praktijk Romei bieden we een programma van acht weken aan voor mensen met long covid. Hierbij doen wij vooraf en achteraf een meting. Na acht weken zien wij dat de kwaliteit van leven van de deelnemers echt toe is genomen. Niet alleen lichamelijk hadden de deelnemers het gevoel dat ze meer konden, maar ook met name mentaal. Dat mentale aspect was al een hele grote winst op hun lichamelijk vermogen.”
Het programma bestaat niet alleen uit het nemen van ijsbaden. Ook ademhalingsoefeningen en meditatie zijn hier onderdeel van. “Bij het betreden van zo’n Icetub leer je omgaan met stress. Dat moeten we in het dagelijkse leven ook steeds vaker. Door bijvoorbeeld de enorme druk om te presteren op het werk of thuis. Op het moment dat je in de ochtend, door middel van een ijsbad, al leert omgaan met een stressprikkel, train je je lichaam eigenlijk voor de rest van de dag. Het geeft ontzettend veel kracht en energie.”
Terug naar het werk
In de training bij Derksen waren meerdere personen, die tot verrassing van de bedrijfsarts, binnen enkele weken na long covid weer aan het werk waren. “Er was iemand die nog geen uur kon werken en binnen twee weken al richting de acht uur ging. De bedrijfsarts belde zelfs op om te vragen hoe dit mogelijk was”, lacht Derksen. “Hoe dit kan? Je leert om je lichaam onder controle te houden in bepaalde stresssituaties. Middels ademhalingsoefeningen zorg je ervoor dat je bloedvaten weer open gaan staan. Je schakelt bewust over van je stresssysteem naar je innerlijke rust.”
Stap uit je comfortzone
Voor mensen die de ambitie hebben te beginnen met het nemen van ijsbaden, raadt Derksen aan te beginnen met bijvoorbeeld koud afdouchen. “Als je meteen in het koude water stapt, dan kun je dat best volhouden, maar dan heeft het niet meteen de gewenste effecten. Dan bestaat de kans dat je het nooit weer doet”, vervolgt Derksen. “Je moet proberen in kleine stapjes uit je comfortzone te gaan. De een stapt gelijk onder een koude douche, de ander heeft er meer moeite mee. Zet de verwarming bijvoorbeeld minder hoog. Krijg je het koud? Adem eens tien keer diep in en uit en kijk eens of je het dan nog steeds koud hebt. Het moet stap voor stap om dit te integreren in het dagelijkse leven.”
Chiel Kraai, eigenaar van Icetubs, deelt die mening. “Wij vinden het erg belangrijk om te onderzoeken wat de voordelen van ijsbaden zijn voor mensen die problemen hebben met hun gezondheid. Zeker tijdens de corona pandemie vinden wij het fijn om samen met een partner als Romei te onderzoeken wat de kou kan betekenen voor het menselijke lichaam.”
The Iceman – Wim Hof
De populariteit van koudetraining is in Nederland mede te danken aan Wim Hof, oftewel The Iceman. Hof staat bekend om zijn extreme sportieve prestaties: zo beklom hij in korte broek de Mount Everest tot 7.400 meter en zwom hij vijftig meter onder poolijs. Ook ontwikkelde Hof zijn ‘Wim Hof-methode’: een wetenschappelijk erkende ademhalingstechniek. Dit met als doel om slechte gedachten en gevoelens te verbranden.