We maken tegenwoordig steeds bewustere keuzes, bijvoorbeeld wat betreft de aankopen die we doen als consument. Er worden veel spullen geproduceerd, maar daarnaast wordt er ook enorm veel weggegooid. En dat is zonde. Hoe kunnen we dit proces tegengaan? Onder andere door meer tweedehands of vintage items te kopen, die zo niet direct in de prullenbak belanden. Van sieraden tot schoenen: déze spullen kun je tweedehands kopen om een mooie outfit mee samen te stellen.

Sieraden

We beginnen bij de sieraden. Vintage sieraden zijn heel bijzonder om te dragen: ze hebben een verhaal. Of je dat verhaal nu weet of juist niet, het is mooi om de levensduur van een sieraad te verlengen. Dit is mogelijk met een heleboel sieraden. Denk aan een zogenoemde slavenarmband. Zo’n opvallende armband is er in veel afwerkingen te vinden. Ook over de materiaalsoort heb jij het voor het zeggen. Ga bijvoorbeeld voor een gouden sieraad, om het nog unieker te maken. Waar je nog meer aan kunt denken? Ook een goud ketting staat beeldig – en is goed te combineren met iedere look.

Schoenen

Afgedragen schoenen hoeven we uiteraard niet nog eens te dragen. Maar er zijn ook veel kwalitatieve schoenen te vinden, die nog prima een extra ronde meegaan. Denk aan schoenen van leer, waarvan het al helemaal zonde is om ze weg te gooien. In kringloopwinkels kom je tweedehands schoenen tegen. Maar ook voor luxere vintage schoenen is er een markt, via speciale websites bijvoorbeeld. Handig ook als je graag schoenen van designers wilt kopen, maar de nieuwprijs te hoog vindt. Je kunt namelijk zeker geld besparen.

Tassen

Net zoals schoenen gaan ook tassen vaak behoorlijk lang mee. Koop ze daarom gerust tweedehands, om er nog een lange tijd plezier aan te beleven. Ook hier geldt weer dat dit zeker het geval is met leer. Maar ook stevige stoffen houden het lang vol, waaronder canvas.

Jassen

Nog zo’n krachtpatser: de jas. En dan hebben we het over vrijwel alle type jassen. Van spijkerjack voor de zomer tot mantel voor de winter. Je kunt trouwens ook zeker een fashion statement maken met een toffe vintage jas. De mode van vroeger komt immers steeds weer terug. Ga na wat er op het moment populair is, en zoek hier jouw vintage aankopen op uit.

Kledingstukken

We sluiten af met een algemeen, breed onderdeel: kleding. Hoewel de jas natuurlijk eigenlijk ook in dat straatje thuishoort, zijn er nog een heleboel meer kledingstukken om aan te denken. Tweedehands truien, vesten, shirts, blouses, broeken, rokken en jurken – als je maar goed zoekt, is het er allemaal te vinden. Creëer een bijzondere, persoonlijke stijl, waarmee je goed doet voor de portemonnee én het milieu.