Heb je het plan om voor het eerst een eigen website te bouwen? Je wilt het natuurlijk meteen zo goed mogelijk aanpakken. Waarschijnlijk kun je nog wel wat tips gebruiken. We willen je alvast vertellen: het is vandaag de dag relatief eenvoudig om zelf een site te bouwen. Er zijn veel gebruiksvriendelijke contentmanagementsystemen om gebruik van te maken en daarnaast kun je honderden tips opzoeken. In dit artikel delen we onze tips!
Domeinnaam registeren
Wat is de eerste stap die je zet bij het maken van een website? Je moet je domeinnaam registreren! Zonder domein kun je geen website inrichten. Via een goede partij die in webhosting voorziet, is het eenvoudig om de gewenste domeinnaam te kopen. Denk goed na over de naam die je uitkiest. De naam kan bijvoorbeeld gelijk zijn aan je bedrijfsnaam: hier wordt vaak voor gekozen. Verder kun je de gewenste extensie kiezen. Richt je je op de Nederlandse markt? Dan is de extensie .nl passend. Maar als je internationale plannen hebt, kun je bijvoorbeeld beter voor .com kiezen.
Contentmanagementsysteem uitkiezen
Het is het gemakkelijkst om je website in te richten met een gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem (CMS). Denk aan WordPress of Shopify: dit zijn populaire opties. Binnen een gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem wijst alles zich ongeveer vanzelf, wat je meer helderheid geeft over het inrichten van je website.
Thema’s en plugins gebruiken
Binnen het CMS dat je uitkiest, heb je de mogelijkheid om thema’s en plugins te gebruiken. Het thema vormt de lay-out van je website: hiermee bepaal je hoe de website eruit komt te zien. Bekijk daarom het liefst zoveel mogelijk thema’s, om op die manier te bepalen wat er het best past bij de plannen die jij voor je website hebt. Plugins zijn ondersteunende stukjes software, zoals een contactformulier. Het is handig om hier gebruik van te maken – zowel voor jou als voor de bezoekers van je website.
Bekijk voorbeelden
Er bestaan enorm veel websites. Daarom willen we je aanraden: ga gewoon eens rondkijken! Hoe zien de websites eruit van andere inspirerende bedrijven? Hier kun je interessante lessen uit leren. Bekijk met name websites van andere bedrijven binnen jouw branche, aangezien zij waarschijnlijk eenzelfde doel voor ogen hebben met hun website.
Test de website
Is het je gelukt om een mooie website op poten te zetten? Denk er ook zeker aan om de website te (laten) testen. Voor jou zit het wellicht logisch in elkaar, maar dat kan voor een bezoeker die voor het eerst op de website komt zomaar een ander verhaal zijn.
Houd je website up to date
De laatste tip: houd de website altijd up to date! Als je bijvoorbeeld blogs toevoegt, is het belangrijk dat je deze van tijd tot tijd naloopt. Klopt de informatie nog die je hierin vermeldt? En zeker als je producten verkoopt via je website, wil je dat alles correct is – denk aan de prijzen en voorraad. Plan er regelmatig een momentje voor om dit bij te houden.