Fantaseer je al een tijd over een andere wagen? De aanvang van het nieuwe jaar is een ideaal moment om een nieuwe auto te kopen. Zodra je een auto gaat aanschaffen is het verstandig om je direct te oriënteren op de juiste autoverzekering. Op het gebied van auto’s heb je natuurlijk veel mogelijkheden. Maar of je nu kiest voor een sedan, een snelle sportwagen of een robuuste stationwagen, met een goede autoverzekering kun je met een veilig gevoel de weg op en zonder zorgen genieten van je nieuwe wagen.

Een passende autoverzekering

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten kijk je welke dekking het beste past bij jouw situatie. In Nederland is iedere autobezitter verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren. Je kunt kiezen uit de volgende drie opties wanneer het gaat om autoverzekeringen:

  • Een WA-verzekering is de standaard optie. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de minst uitgebreide verzekering en hierdoor ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt kiezen. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden.
  • Met een beperkt casco-verzekering (ook bekend als WA+) heb je een uitgebreidere dekking. Deze verzekering dekt niet alleen de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook andere schade aan je eigen auto, zoals ruitschade en schade bij diefstal.
  • De allrisk-verzekering (ook bekend als volledig casco) is de meest complete optie. Hiermee ben je zelfs verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt hebt. De allrisk-verzekering wordt het meest gekozen voor nieuwe auto’s.

Groene kaart

Zodra je een passende autoverzekering hebt afgesloten ontvang je een groene kaart. Dit is je verzekeringsbewijs en bevat alle belangrijke informatie en contactgegevens in geval van schade. Vroeger ontving je de groene kaart fysiek, tegenwoordig wordt hij meestal digitaal verstrekt. Sla hem op in je telefoon zodat je er altijd toegang tot hebt, of print hem uit en bewaar hem in je dashboardkastje bij de rest van je autopapieren. Meestal is de groene kaart maar één jaar geldig. De verzekeraar stuurt je automatisch een nieuwe groene kaart op wanneer het verzekeringsjaar wordt verlengd.

Kenteken op naam zetten

Een ander belangrijk punt van aandacht is het overschrijven van de auto. Koop je een gloednieuwe wagen, dan kunnen de meeste autobedrijven deze automatisch op je naam zetten. Maar koop je een tweedehands auto van een particulier, dan zul je deze eerst zelf over moeten schrijven. Dit kan bij een kentekenloket of online. Wanneer het overschrijven van een auto is gelukt ontvang je een zogenaamde kentekencard. Ook dit document moet je goed bewaren, het is het bewijs dat jij de eigenaar bent van het voertuig.