Uit een recente studie bleek dat meer dan een kwart van de mensen in Nederland nog nooit een wandeltocht heeft gemaakt. Bizar, right?! Wandelen is een van de meest lonende en bevredigende activiteiten die je kunt doen. Het heeft voordelen voor je lichaam, geest en ziel. Dus waar wacht je nog op? Ga erop uit en begin te wandelen! Vandaag geven we je 5 goede wandeltips voor als je net begint. Ben je klaar voor de tijd van je leven?

1. Zorg voor de juiste uitrusting

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar het is een van de belangrijkste dingen om te onthouden. Als je je uitrusting niet bij elkaar hebt, zul je niet van je wandeling genieten. Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken inpakt, waaronder water, snacks, en elektrolyten. Neem ook schoenen van hoge kwaliteit mee, zoals Grisport, maar ook zonnebrandcrème, lippenbalsem met SPF bescherming, zonnebril (UV-beschermend), een hoed (of paraplu), gelaagde kleding (inclusief extra sokken), hoofdlamp of zaklantaarn, lucifers/aansteker om zo nodig vuur te maken, EHBO-doos met pincet om cactusdoornen te verwijderen en pepperspray tegen wilde dieren, een mobieltje voor noodgevallen, kaarten, kompas/GPS , insectenspray, handontsmettingsmiddel, een bandana of kleine handdoek om je mee af te drogen, een fluitje om anderen te waarschuwen als er iets mis gaat, een verrekijker om wilde dieren van dichtbij te bekijken, een zakmes, toiletpapier, en produkten voor de vrouwelijke hygiëne.

2. Ken je grenzen, maar wees niet bang ze te verleggen

Je moet altijd naar je lichaam luisteren als het op wandelen aankomt. Als je moe bent of pijn voelt, neem dan onmiddellijk een pauze! Maar zorg er ook voor dat je niet te gemakkelijk opgeeft. Je kunt je conditie verhogen met oplopende wandelingen in de loop van de tijd. Als je de top van een heuvel of berg bereikt hebt, draai je je om en wandel je weer terug naar beneden – dat is net zo lonend als het bereiken van de top zelf! Zo leer je ook over welke gebieden voor jou persoonlijk moeilijk zijn en welke routes bij toekomstige wandelingen gemakkelijker zullen zijn. Eén ding is zeker: je kunt er niet omheen wat training te doen als je zonder haperingen wilt wandelen. Het is beslist leuker om gemakkelijk en veilig de top te halen dan onderweg naar boven verwondingen te riskeren!

3. Kies een bestemming die je aankunt

Zorg ervoor dat de door jou gekozen wandelplek niet te ver weg is, anders zul je het waarschijnlijk opgeven om de top te bereiken als het te lang duurt of te moeilijk wordt (ook al moet je altijd naar #2 luisteren). Wandelingen tussen 1 uur (enkele reis) en 2 uur zijn perfect voor beginners. Als je begint, vergeet dan niet dat je ook tijd nodig hebt voor het klaarmaken van uitrusting en voedsel voordat je aan je avontuur begint, dus wees realistisch over hoeveel tijd je achter de hand hebt! En als dit alles gezegd is: kies geen wandeling die te kort is! Hoe meer tijd je buiten doorbrengt, hoe meer profijt je van de ervaring zult hebben.

4. Plan je route en laat anderen ervan weten

We raden nieuwe wandelaars ten zeerste aan altijd om advies te vragen voor ze hun tocht beginnen (en zelfs daarna). Zo kunnen ze te weten komen of er gevaren of hindernissen zijn om voor op te passen, zoals gevaarlijke dieren (leeuwen, beren…), lastige routes (die speciale uitrusting zoals touwen en harnassen vereisen), onbegaanbare rivieren of ravijnen, enzovoort. Als je toch op een van deze problemen stuit: raak niet in paniek! Gebruik je gezonde verstand en keer zo nodig om. Je kunt het altijd een andere dag nog eens proberen. En als je weer thuis bent, schrijf dan over je ervaringen en deel ze met vrienden en kennissen. Zo kun je de veiligheid voor alle wandelaars vergroten door anderen te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke passages!

5. Begin klein en werk je omhoog

De beste strategie is om te beginnen met gemakkelijkere wandelingen over korte paden zonder steile helling of verval, voor je overgaat op moeilijkere routes. Als dit je eerste wandeling is, bedenk dan dat het altijd beter is om te voorzichtig te zijn dan niet voorzichtig genoeg. Ook al zijn wandelingen bedoeld als plezierige momenten in de buitenlucht, het kan geen kwaad je zo veilig mogelijk op te stellen als maar één verkeerde stap ernstig letsel of de dood tot gevolg kan hebben! Het enige wat je hoeft te doen is steeds opletten en kijken waar je stapt, dan zou je geen ernstige problemen moeten tegenkomen, tenzij je te maken hebt met echt slechte weersomstandigheden.

Dus, ben jij klaar voor de wandeltrip van je leven? Enjoy!